zondag 7 december 2014

Kerst komt eraan!

Na een leuke Sint- en pietenperiode, waar we volop van genoten met de kids, gaan we nu in rechte lijn de feestdagen tegemoet!

In deze periode spelen geuren een heel belangrijke rol: de geur van de kerstboom, de haard, het lekkere eten,...
Dit jaar staat ook ons kerstgeschenkje in het thema van onze neus. Dit zijn enkele leuke cadeautjes waar je iedereen wel een plezier mee doet. Bovendien zijn ze heel snel klaar en helemaal niet duur.


Het ronde zakje bovenaan is een geurig warmtekussentje, het driehoekig zakje is en slaapkussentje en de twee zakjes zijn geurige zakjes voor in de kasten of zelfs in de handtas.

Het geurige warmtekussentje:
Er zijn verschillende mogelijkheden om het kussentje te vullen. De pittenkussentjes die verkocht worden zijn meestal gemaakt met kersenpitten. Nadeel hiervan is, dat deze vrij snel afkoelen en koud aanvoelen. Zelf maakte ik ze al met rogge en rijst. Rogge is heel fijn en dan ook zeer aangenaam voor kinderkussentjes. Deze voelen zeer aangenaam en blijven lang warm. Rijstkussentjes zijn gelijkaardig, alleen is de korrel iets groter.
Rogge vind men in de doe-het-zelf zaken voor tuinierder. Rijst vind men in elk warenhuis.
Deze kussentjes zijn heel simpel te maken en kunnen in alle vormen gemaakt worden. Een vierkant, een langwerpig kussen voor de nek en schouders of een rond model zoals hier, waar je heel makkelijk je voeten in kan schuiven.

Knip een grote rechthoek die past rondom je voeten. Zorg dat de rechthoek dubbel zo breed is, als wat je uiteindelijk wilt bekomen.
Stik de lange zijde dicht aan de averechtse kant (de stofkant die je op het einde niet wilt zien), maar laat een vrij groot keergat, zodat je nog makkelijk de twee korte zijden tot een cirkel kan stikken.
Keer het  geheel om zodat je de mooie kant van je stof ziet.
Leg de twee uiteinden naar elkaar toe, met de averechtse kanten tegen elkaar. Stik via het keergat deze zijde toe. Maak het keergat eventueel al wat kleiner, zodat je nog juist een opening behoudt, waar je de vulling kan ingieten.
Vul het kussen met de vulling. Ik maakte hiervoor met een blad papier een trechter om nadien niet teveel opruimwerk te hebben.
Stik of naai het opvulgat dicht.
Het pittenkussentje is klaar. Wil je een geurig kussentje, doe dan een tweetal druppeltjes etherische olie op het kussentje. Zelf kies ik hier meestal voor een rustgevende olie: lavendel, bergamot, mandarijnschil,...

Zorg bij de keuze van je stof dat je geen synthetische stoffen, maar katoen gebruikt. Badstof kan eventueel ook.

Ik stak het kussentje gedurende twee minuten in de microgolf en vond dit qua temperatuur aangenaam. Blijf voor de veiligheid wel steeds staan bij de microgolf tijdens het opwarmen.


Het slaapkussentje:
Dit kussentje wordt gevuld met rustgevende kruiden en kan meegenomen worden in bed. Deze kussentjes zijn, afhankelijk van de kruidenkeuze geschikt voor baby's. Zelfs mocht je peuter erop sabbelen, dan kan dit geen kwaad.


Snijdt de vorm van je kussentje uit. Hier koos ik voor een driehoek, maar ook een vierkant, rondje of de omtrek van een beertje kan perfect.
Leg de averechtse kant van je stof op elkaar en stik dit op elkaar. Laat een keergat. Keer je vorm om en vul op met gedroogde slaapkruiden: lavendel, hop, lindebloesem, mandarijnschil, kamille. Voor volwassenen kan eventueel nog valeriaan toegevoegd worden. Bij kinderen is dit echter niet aan geraden.
Stik of naai het keergat dicht.


Geurzakjes:
De Geurzakjes worden vrijwel hetzelfde als de slaapkussentjes gemaakt, alleen kiest men hierbij een kruid met een sterke aangename geur. Verdwijnt de geur na een tijdje, dan kan men eventueel een druppeltje etherische olie op het zakje doen.
Zelf koos ik bij deze twee zakjes voor lavendel en jasmijn. De gedroogde jasmijn, ruikt echter niet zo sterk, waardoor ik een druppeltje absolue* van jasmijn opdeed.




* De bloemen van jasmijn zijn zo teer, waardoor het onmogelijk is om hier een etherische olie van te maken. Daarom gaat men een aangepast proces gebruiken. Men legt de bloem blaadjes op een plaat met oplosmiddel. Dit onttrekt de etherische olie uit de bloemen. Daarna verdampt men het oplosmiddel, waardoor men de etherische olie overhoudt. De kwaliteit van deze olie kan uiteraard niet worden vergeleken met een zuivere etherische olie en is dan ook niet geschikt voor inwendig gebruik. In dit geval spreekt men van een absolue. Dit proces wordt eveneens toegepast op duurdere plantensoorten, zoals rozenolie. Het verschil merk je vooral aan de prijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten